Nighthawks

U bent hier

Nighthawks (nachtbrakers) schetst een indringend portret van acht individuen die elkaar ontmoeten in een nachtbar. Ze creëren een wereld waarin, vanuit een sobere verstilling, ruimte ontstaat voor onvervulde passies en verlangens. Het is een intieme voorstelling die het publiek deelgenoot maakt van de hunkering naar contact.

Nighthawks is een voorstelling over liefde, verloren kansen en de zoektocht om boven onze menselijke beperkingen uit te stijgen. De voorstelling is geïnspireerd op het gelijknamige schilderij van Edward Hopper (1882-1967). Thalia maakte de voorstelling ter gelegenheid van de vijftigste sterfdag van deze Amerikaanse schilder. Zijn realisme, de desolate sfeer en de in zichzelf gekeerde personages, spreken nog altijd tot ieders verbeelding. Nighthawks (1942) wordt beschouwd als een icoon van de twintigste-eeuwse Amerikaanse schilderkunst. Thalia brengt het verhaal van het schilderij tot leven. 

De voorstelling is voortgekomen uit dramatisering. We begonnen met een inspiratiebron (het schilderij) en een ruimte en het proces werd afgerond met een volwaardige voorstelling. Wat gebeurt er in een café in de kleine uurtjes als de meeste klanten zijn vertrokken. De uren waarin eenzame drinkers meer van zichzelf laten zien dan ze zouden wensen. Welke onverwachte ontmoetingen zijn er? Wie ontbreekt er in het stuk? En wat komt daar uit voort? Theatermaker Jessica Zeylmaker (onder andere Toneelgroep de Appel, Theatergroep Suburbia, Generale Oost en Toneelgroep Amsterdam) deed de regie. De desolate sfeer werd versterkt met livemuziek van Thomas Klinkenberg op piano.

Regie Jessica Zeylmaker
Spel Henk Bakker, Yuri Buvelot, Robbert Graner, Tineke Hoopman, Emaly Kremer, Marieke Koudstaal, Steven Lemain en Eugen Uppelschoten
Piano Thomas Klinkenberg
Kleding Jessica Zeylmaker
Techniek Mark Colijn en Pieter de Vos
Ontwerp Sebastiaan Bredenoord
Productie Jacqueline Alberts, Henk Bouwmeester en Tineke Hoopman 
Fotografie Wim Lanser

Voorstellingen 23, 24 en 25 maart 2017 Laswerkplaats, Amersfoort.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief