Medea

U bent hier

In gerieflijke huiskamers kijkt het publiek toe hoe een afschuwelijk drama zich ontrolt. Alsof je tv kijkt. De buren maken ruzie met de kinderen als kwetsbaar slachtoffer, maar jij zit veilig in je eigen domein. Theatergroep Thalia speelde Medea zes keer in de Laswerkplaats bij Amersfoort CS in maart 2016.

Liefde

De Medea van de Griekse toneelschrijver Euripides, is circa 2500 jaar oud. Thalia brengt het drama opnieuw tot leven met Ilse Remijn als een ijzersterke en huiveringwekkende Medea. Zij is de liefhebbende moeder die ieder kind zich wenst. Maar als haar echtgenoot haar verlaat en zij het land wordt uitgezet, slaat de wanhoop toe. Ze wordt angstaanjagend gek en ziet ten slotte geen andere uitweg dan het onvermijdelijke. Als zij haar kinderen het leven beneemt, is het minutenlang muisstil in de zaal. Dit laat niemand onberoerd. Hoe heeft het zover kunnen komen? Wat is hier fout gegaan?

Huiskamer

De wrede werkelijkheid is buiten en dringt soms door via berichten in de krant. Ouders die hun kinderen om het leven brengen. Vrienden, buren en vaak ook hulpverleners die vol vragen en vertwijfeling achterblijven. We zitten in onze comfortabele huiskamer en zien het gebeuren. Het is te erg voor woorden, dus we verdringen de gedachte en bagatelliseren de voortekenen. Theatergroep Thalia laat het publiek kijken naar vóór het einde. Vóór de fout. Welke details kunnen de afloop van het verhaal veranderen?

Facebook

De Medea is in de loop der eeuwen ontelbare keren opgevoerd. In de bewerking van toneelmaker Mark Colijn is theatergroep Thalia erin geslaagd iets nieuws aan het oude treurspel toe te voegen. Met een unieke mix van toneel, video en sociale media wordt het publiek deelgenoot van het drama. Toeschouwers maken foto’s en plaatsen die via Facebook op een metershoog scherm. Mensen reageren via Twitter. Er ontstaat een voorstelling in de voorstelling. Nee, het is meer dan een voorstelling. Deze Medea is een gebeurtenis. 

Thalia heeft Medea gespeeld in 2016. 

(C) Foto's Wim Lanser

Meld je aan voor onze nieuwsbrief