Thalia geeft kids de vloer!

U bent hier

Kinderen hebben vaak een volwassen mening. Over alles wat er in de wereld gebeurt. Waarom luisteren ouderen vaak zo slecht? Theatergroep Thalia gaat in 2017 de uitdaging aan om kinderen de vloer te geven. Doe jij mee?

Geef kinderen de vloer
Luister naar kinderen. Luister naar wat zij te zeggen hebben over hoe we in de samenleving met elkaar omgaan, over discriminatie, de zorg voor het milieu en dierenwelzijn. Wat zeggen kinderen over liefde en vriendschap? Over eerlijkheid en samen problemen oplossen?

Theatergroep Thalia heeft Simone van den Berg gevraagd (en bereid gevonden) om met de Thaliakids aan de slag te gaan. We maken een voorstelling met kinderen en we laten het volledig hún voorstelling zijn. Een voorstelling waar jong en oud van zullen staan te kijken.

Verder op ingeslagen weg
In 2016 heeft Thalia voor het eerst een kidsproductie gemaakt: Romeo & Julia. Het was één groot feest: het spelen in een volwaardige voorstelling, compleet met kleding, grime, fotografie, techniek, een fotoshoot,… In het komende seizoen gaan we op de ingeslagen weg verder.

Wat gaan we doen?
De voorstelling (en de voorbereiding) wordt een gezamenlijke zoektocht. We beginnen met vragen. Wat houdt je bezig? Hoe kijk jij aan tegen de wereld van volwassenen? De kinderen spelen hun antwoorden uit in spel, tekst, beweging en muziek. Met elkaar onderzoek je wat theatraal werkt (en wat niet). Waarom levert het één een grappig, sterk of overtuigend beeld op en het andere niet? Dat wat werkt, smeden we aaneen tot een verhaal en uiteindelijk tot een volwaardige voorstelling.

Bij Romeo & Julia hebben kinderen ervaren wat het is om acteur te zijn. Dit jaar zetten we een volgende stap. Je ontdekt wat op de vloer werkt en wat niet. Je krijgt inzicht in de wetten van het theater.

Muziek
Muziek gaat een belangrijk onderdeel van de voorstelling worden. Denk aan muziek die je zelf maakt met een loop-station. Speel je zelf een instrument? Dat is helemaal mooi! Dat hoeft trouwens geen muziekinstrument te zijn. Alles wat geluid voortbrengt, kan dienen om muziek te maken. Zelf doen is sowieso de kern van deze voorstelling. Ook licht en effectgeluid wordt door kinderen op de speelvloer zelf bediend.

Regie
Simone van den Berg gaat de kidsproductie voor ons regisseren. Zij is actrice en theatermaker bij de Amersfoortse groep Koeterwaals, dramadocent en cursusleider bij Scholen in de Kunst. Zij is ervaren in het werken met groepen kinderen.